Lys I Vinduet 4 Eller 5 Maj: Lys I Vinduet 4 Eller 5 Mai 2015

Da BBC 's sene aftenudsendelse til Danmark begyndte klokken 20. 35, havde man endnu ikke modtaget beskeden om overgivelsen. Sørensen var i gang med oplæsningen af nyhederne, da et andet medlem af BBC 's danske redaktion brasede ind i studiet og puffede ham i ryggen. "Montgomery... " Johannes G. Sørensen lukkede for mikrofonen, mens kollegaen ophidset fremstammede: "Montgomery... kapitulation i Nordvesttyskland, Holland og Danmark... sig det! ". Efter en kort pause tændte Johannes G. Sørensen igen for mikrofonen og sagde de berømte ord. Det fulde befrielsesbudskab lød sådan: "I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette øjeblik meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig. " Soldater hyldet i Københavns centrum Den 5. maj klokken 16. 32 kom de første allierede soldater til Danmark. Det var den britiske generalmajor Dewing, der landede i Kastrup sammen med 100 faldskærmssoldater.

Lys i vinduet 4 eller 5 maj du store

lys i vinduet 4 eller 5 mai 2015

Den 4. maj og 75-året for Danmarks befrielse skulle have været en aften med alsang på Skovbakken i Randers og sideløbende perlerækker af arrangementer i de omkringliggende byer. Det blev på grund af forsamlingsforbuddet ændret til en 4. maj med smukt lys på ikoniske bygninger i Randers og opfordring til at sætte lys i vinduerne. Lys på bygninger Fem ikoniske bygninger i Randers fik 4. maj 2020 om aftenen og frem til 5. maj 2020 om morgenen en smuk belysning i rød-hvid for Dannebrog og blå for Royal Air Force-baretterne, der som en del af de allierede styrker befriede Danmark. De fem bygninger er Randers Regnskov, Sparekassen Kronjylland på Tronholmen, Verdos skorsten på Randers Havn, Hotel Randers og Memphis Mansion. Lys i vinduer Da danskerne kl. 20. 36 den 4. maj 1945 hørte frihedsbudskabet over radioen fra BBC i London, stormede folk ud i gaderne efter fem mørke år. Over hele landet tændte man levende lys og satte dem i vinduerne. En spontan reaktion der siden har været en tradition, og den opfordres folk til at fortsætte – medmindre de er ude at gå tur for at se at andre sætter lys.

I aften sætter mange danskere stearinlys i vinduerne. Det gør de for at markere den danske befrielse fra de tyske besættere den 4. maj 1945. Officielt fejres befrielsen først den 5. maj, da det var denne dag klokken otte om morgenen, at den tyske kapitulation trådte endeligt i kraft. Men meddelelsen om tyskernes overgivelse kom allerede den 4. maj om aftenen, hvor danskerne reagerede ved at flå de forhadte mørklægningsgardiner ned og tænde stearinlys i vinduerne. På en måde har Danmark derfor to befrielsesdage. BBC kom med budskabet I fem år havde de danske byer ligget hen i mørke om aftenen og natten. Nu kom der igen lys. Det gjorde et stærkt indtryk på alle, der oplevede det, og da man i de følgende år begyndte at fejre årsdagen for befrielsen, var det oplagt at gribe tilbage til lyset som et symbol på den genvundne frihed. Meddelelsen om, at tyskerne havde overgivet sig, kom via britiske BBC den 4. maj klokken 20. 35. Johannes G. Sørensen var speaker ved BBC 's danske redaktion i London.

Lys i vinduet 4 eller 5 mai 2015

D. 4. maj er det 68 år siden, at Danmark blev frit efter fem års tysk besættelse. Den aften kunne befolkningen på den danske udgave af BBC høre frihedsbudskabet læst af Johannes G. Sørensen, som ordret sagde: "I dette øjeblik meddeles det, at Montgommery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig" – og herefter gentog Sørensen budskabet. Forestil jer den ekstatiske glæde, disse ord må have udløst. Fem års mareridt var slut. Mørklægningsgardinerne blev flået ned, folk satte spontant lys i vinduerne og strømmede hujende og jublende ud i gaderne. Jeg var ganske vist ikke selv til stede, for jeg er først født 6 år senere i 1951, men det traume, som 2. verdenskrig havde efterladt sig i den danske befolkning sad i os mange år efter krigens ophør og blev også overført til os børn. Hvert år på d. maj, når alle vi 1000 børn var samlet i skolens aula for at synge morgensang, hørte vi først frihedsbudskabet, som var bevaret for eftertiden på en lakplade, og bagefter istemte vi i samlet flok osens smukke sang "Det haver så nyligen regnet. "

"I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. " Sådan startede den historiske meddelelse i radioen den 4. maj 1945, da danskerne fik beskeden om, at Danmark var fri af den tyske besættelse. Vi kan i år fejre 75-året for Danmarks befrielse. Det skulle have været markeret ved en lang række kirkelige begivenheder landet over, som desværre er blevet aflyst på grund af faren for smitte med coronavirus. I stedet opfordrer landets biskopper til, at man fortsætter traditionen med at sætte levende lys i vinduerne om aftenen den 4. maj. Det skriver de i en fælles besked: "Lyset er et tegn på frihed og håb. På denne aften takker vi for vores eget lands befrielse og samtidig beder vi for fred og frihed for alle jordens folk. Det, der var en spontan reaktion den 4. maj 1945, skal vi bære ind i fremtiden, som et håb om frihed og fred i fremtiden. " Der opfordres desuden til, at kirkerne udvider morgen- og aftenringning den 5. maj med 15 minutter samt flage ved kirken den 5.

Lys i vinduet 4 eller 5 maj.html

  • Minikøleskab - Biltema.dk
  • Magic lift strømpebukser
  • Mere ram i pc
  • Afrykanizirovanna bi: historie, Egenskaber, Fordele og ulemper
  • Dr programoversigt tv
  • Grusomme mig 1 2
  • Lys i vinduet 4 eller 5 maj du store
  • Star wars højtaler wallpaper
  • Løbehjul for begyndere – alt hvad du skal vide om løbehjul - Cykelvalg.dk
  • Hvordan plantes marehalm
  • Hvad er CBD ekstrakt?
  • Pas foto kobenhavn

De steder, hvor det er muligt, kan menighedsrådet også vælge at ringe med kirkeklokkerne den 4. maj om aftenen fra kl. 20-21. Tænd lys Lige nu er Danmark og hele verden præget af kampen mod coronavirus. Mange er ramt på helbred eller livsgrundlag, begrænset i frihed og lider under ængstelse for fremtiden. Derfor giver det særligt god mening at tænde lys i hjemmene, hvor mange danskere primært befinder sig, med tanke på dem, vi ikke kan nå, og i håbet om en dag at være frie igen. - At sætte et lys i vinduet 4. maj er en vigtig tradition, som jeg håber, mange også vil markere i år, hvor vi fejrer 75-året for befrielsen. For lyset i vinduet har en betydning – det betyder, at man gerne vil dele lyset med dem udenfor – at man gerne vil give den glæde og opmuntring, som lyset er, til andre ukendte ude i mørket. Lyset i vinduet skinner i mellemrummet mellem hjemmet og verden, mellem det enkelte menneske og fællesskabet. Glæden over freden og friheden, som blussede op i vinduerne d. 4. maj 1945 og siden er blevet erindret og gentaget år efter år, er en fælles glæde og taknemmelighed over frit at kunne lade lyset skinne igen efter krigens mørklagte år, siger biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen.

I Danmark har vi plads til såvel Frank Aaen som Joakim B. Olsen. At krig er den mest modbydelige kontakt mellem mennesker, vi kan forestille os, er der næppe tvivl om. Så meget desto mere er der grund til at hæve øjenbrynene over, at Danmark i det seneste 10-år selv er blevet en besættelsesmagt. Især vores deltagelse i krigen i Irak falder mig for brystet og ikke mindst den omstændighed, at krigen blev indledt af et særdeles spinkelt flertal i Folketinget. Jeg vil ikke anfægte beslutningens legitimitet, blot anføre at det ville være rimeligt, at den slags beslutninger fremover skal vedtages med mindst 2/3 flertal. Det kræver ganske vist en grundlovsændring. Den er i så fald tiltrængt.

August 23, 2021, 12:12 pm