Radon Kort København

  1. Radon kort københavn inc
  2. Radon kort københavn home
  3. Radon kort københavn state

Det kan eksempelvis være at tætne sprækker mod jord, rense ventilationsriste, lufte ud regelmæssigt og sørge for god ventilering i huset. Om radon i boliger Koncentrationen af radon i luften angives i enheden becquerel pr. kubikmeter luft (Bq/m3). Becquerel er den almindeligt anvendte måleenhed for radioaktiv stråling. WHO og Sundhedsstyrelsen har fastsat en anbefalet grænseværdi på 100 Bq/m3 i boliger. Har man højere end det, bør man gøre noget. Hvor meget der skal gøres, afhænger af hvor meget radon, man har. Radon bør måles i årets kolde måneder, fra oktober til april. Det skyldes, at temperaturforskellen ude og inde er størst i disse måneder. Derved får man en trykforskel, som gør, at huset fungerer som en støvsuger og suger radon op fra undergrunden. Da det samtidig er den tid på året, hvor der luftes mindst ud, er radonniveauet i boligen højest. De seneste to år har 326 husstande i kommunen valgt at måle husets radonniveau via Realdanias kampagne. Data fra de målinger viser, at 54, 9% af de målte huse havde mere radon end det niveau, Sundhedsstyrelsen og Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler som vejledende grænseværdi.

Radon kort københavn inc

Kortet med byer og veje angiver i tillæg til radonforholdene også placeringen af de største danske byer og veje. Dette kort er udarbejdet af Kort & Matrikelstyrelsen i 2008. For landet som helhed havde 4, 6% af enfamiliehusene værdier over 200 Bq/m³. Det svarer til 65. 000 huse. I visse egne (fx Nordjylland) var mindre end 1% over 200 Bq/m³. I andre egne (fx visse steder på Fyn og Bornholm) var værdien større end 10%. 15 huse i undersøgelsen havde værdier over 400 Bq/m³. Læs mere om den Landsdækkende radonundersøgelse 2001 Opdateret 05 MAJ 2019

En landsomfattende undersøgelse af radonforholdene i danske boliger blev gennemført af SIS, Risø DTU samt De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland i 2001. Der blev på den baggrund fremstillet et kort, som kommune for kommune (gamle kommuner før 2007) angiver andelen af enfamiliehuse med værdier over 200 Bq/m³, som er det niveau, hvor bygningsmyndighederne anbefaler, at der iværksættes enkle og billige forbedringer af boligen Kortet kan tjene som ledetråd for, om du bor i et område, hvor der er målt høje radonniveauer (over 100 Bq/m3) i huse, men hvis du vil kende din boligs radonniveau med sikkerhed, skal du få det målt. Det gælder også, selvom du bor i en bygning opført efter 1998. Typiske radonniveauer i og omkring danske boliger Udendørs: 5 Bq/m³ Gennemsnit flerfamiliehuse: 18 Bq/m³ Gennemsnit enfamiliehuse: 77 Bq/m³ Jordluften under boligen: 50. 000 Bq/m³ Radonkort med byer og veje - Klik på kortet for at se en stor version i pdf. Radonkort - Klik på kortet for at se en stor version i pdf.

Det nye radonkort blev lanceret for et lille stykke tid siden af Nordisk Radon Måling. Brugerne har taget rigtig godt i mod kortet og er i dag de mest læste sider på. Radonkort Radonkortet giver brugerne et godt overblik over radonproblemerne i de forskellige kommuner i Danmark. Værst ser det ud på Sydfyn, Lolland og Bornholm, hvor der er konstateret for store radonkoncentrationer i op til 30% af alle enfamiliehuse. Alle kommuner indgår i det nye radonkort. Kortet er som det eneste radonkort, baseret på de nye kommunegrænser fra 2007.

Radon kort københavn home

mikkeller københavn
  1. Kort over radonrisiko i Danmark
  2. Radon kort københavn map
  3. Radon kort københavn treatment
  4. Radon kort københavn test
  5. Kort
  6. Radon kort københavn results
københavn shopping

Radon kort københavn state

Trin 2: Få radontestet din bolig Hvis du har mistanke om, at radonniveauet i din bolig er for højt, kan du relativt nemt og billigt få fortaget en radontest. Testen skal bestilles hos en virksomhed, der har specialiseret sig i at måle og analysere radon. Trin 3: Sådan nedbringer du et for højt radonniveau Hvis du får konstateret et for højt radonniveau i din bolig, kan du i nogle tilfælde selv nedbringe niveauet med enkle forbedringer. For eksempel kan du udbedre eventuelle utætheder i husets konstruktion eller forbedre ventilationsforholdene. Radonsikring i nybyggeri Radonsikring er et funktionskrav i nybyggeri og ved større renoveringer. Kravet fremgår i Bygningsreglementet og kan opfyldes på forskellige måder. Forhold som tæthed i konstruktionen og etablering af ventilation og luftskifte i byggeriet kan have betydning for, om kravet om radonsikring er opfyldt. Regler og ansvar På denne side kan du læse mere om, hvem der har ansvar for at sikre, at reglerne vedrørende radon i byggeri udvikles og efterleves.

Radon kan trænge ind i bygninger gennem revner og andre utætheder. Radon kan hverken lugtes, ses, føles eller smages. En høj koncentration af radon i indeluften øger risikoen for at udvikle lungekræft. Radon i boliger kan være en medvirkende årsag til ca. 9 pct. af nye tilfælde af lungekræft hvert år. Risikoen for udvikling af lungekræft er 25 gange højere for rygere end for personer, som aldrig har røget. Ifølge Sundhedsstyrelsen tager det typisk mellem 10-40 år fra påvirkningen er begyndt, til lungekræft pga. radon kan konstateres. Det er muligt at måle niveauet af radon i en bygning ved hjælp af radonmålere, bl. a. i form af dosimetre. Husejer: Der er noget i luften... Klik på videoen og få en kort introduktion til radon på 2 min. Radonguidens 3 trin Trin 1: Er din bolig i risikozonen? For at finde ud af, om der er risiko for et for højt radonniveau i din bolig, skal du se på boligens placering, stand, type og dine vaner ift. udluftning og brug af boligen. Bemærk: Hvis du bor i lejlighed fra 1. sal og op er der meget lille risiko for et højt radonniveau i din bolig.

På kortet kan du se radonforekomsterne i Danmark. Jo mørkere farven er på kortet, jo større er risikoen for et højt radonniveau i boligen/virksomheden. Undersøgelsen er foretaget i 2001, hvor grænseværdien var fastsat til 200 Bq/m 3. I dag er grænseværdien på 100 Bq/m 3. Har du mistanke om at din bolig eller virksomhed har et forhøjet niveau af radon? Så find de nyeste tal for din kommune i vores radontabel.

Vil du vide endnu mere om radon? Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har samlet en række links til relevant information om radon. Ofte stillede spørgsmål om radon Bq/m 3 er en forkortelse af becquerel pr. kubikmeter og er måleenheden, der angiver indholdet af radon i luften. I Bygningsreglementet stilles der krav om, at en bygning skal opføres, så det sikres, at radonindholdet i indeluften vurderet som en estimeret årsmiddelværdi ikke overstiger 100 Bq/m 3. Nej, der er faktisk langt mindre radon i Danmark, end der er i Sverige, Norge og Finland. Det skyldes forskelle i undergrunden. Sverige, Norge og Finland har nogle af de højeste radonniveauer i verden. Det er først og fremmest bygninger tættest på jorden, der er mest udsat for radon. Det vil sige huse med kælder eller i stueetage. Siden 2010 har der i Bygningsreglementet været krav om, at en bygning skal opføres, så det sikres, at radonindholdet i indeluften ikke overstiger 100 Bq/m 3. Der er derfor også større sandsynlighed for højere radonniveauer i ældre bygninger med dårligt luftskifte eller revner/sprækker i fundament og kældervægge.

Kommunen sender også brevet til husejere med nyere huse opført efter 1998, selvom deres huse bør være radonsikrede. Undersøgelser gennemført som led i Realdanias kampagne viser nemlig, at cirka hvert tredje målte hus opført efter 2000 trods lovgivningen har mere radon end myndighederne anbefaler. 'Københavns Kommune er mindre udsat end mange andre landsdele, men inden for vores kommune er nogle områder også mere udsatte end andre. Vi sender de kommende dage breve ud for at sikre os, at husejerne er opmærksomme på muligheden for at måle radonniveauet og få vejledning om, hvilke forholdsregler de kan tage for at nedbringe mængden af radon i deres bolig, hvis den er for høj', siger centerchef Steffen Mark Jensen, Center for Bygninger. Nemt at få målt Det er hverken dyrt eller svært at få målt radonniveauet. Det kræver blot nogle få målere på størrelse med en tændstikæske, der over 2-3 måneder måler niveauerne i nogle af husets opholdsrum. En måling koster fra 500-1. 500 kr. og kan bestilles via Realdania-kampagnens hjemmeside, Heldigvis kan hovedparten af de husejere, som har fået konstateret niveauer over det anbefalede, nedbringe radonniveauet ved at gennemføre nogle enkle og billige tiltag.

August 24, 2021, 9:32 am